Szukaj na blogu

Górka cielęca duszona z wiśniówką i pieczarkami

  Kupiłam ostatnio ładny kawałek cielęciny, zaledwie trzysta gram i trochę się zastanawiałam, co z nim zrobić. Pomysł okazał się spontaniczny, bo z kolei dziś spędziliśmy kilka godzin na zakupach, a po powrocie do domu chciało się obiadu już, natychmiast ;)  W warzywniaku wpadły mi dziś w ręce śliczne, jędrne pieczarki, pomyślałam o rozmarynie, a wiśniówka można powiedzieć że była po prostu gdzieś po drodze ;)
 Nie spodziewajcie się po tej potrawie rozpadającego się w ustach, bardzo miękkiego mięsa - tzn. można dusić je dłużej i takie wtedy będzie, ale ja od jakiegoś czasu jestem zwolenniczką szybkiego smażenia i duszenia. Wolę, gdy mięso jest do gryzienia, niż jedzenia łyżeczką ;) Obiad był pyszny, szybki i na pewno godny powtórzenia.



Składniki na 2 osoby:
300 g. górki cielęcej
5-6 dużych, jasnych pieczarek
2 ząbki czosnku
3 łyżki wiśniówki
2-3 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz
duża szczypta suszonego rozmarynu
Przygotowanie:
Z umytego i osuszonego mięsa usuwam błony, po czym mięso kroję w plastry grubości ok. 1 cm. Oprószam je solą i pieprzem. Umyte pieczarki kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam połowę oleju, wrzucam ząbek czosnku w plasterkach i smażę go przez moment, by się lekko zezłocił. Dorzucam pieczarki, lekko je solę i smażę kilka minut, by zmiękły, ale pozostały jasne. Zawartość patelni (razem z olejem) na chwilę przekładam do miski, a na patelnię wlewam pozostały olej. Ponownie wrzucam drugi, posiekany ząbek czosnku, smażę przez moment, po czym dokładam mięso i szybko je obsmażam z obu stron (uwaga-czosnek nie może się przypalić, można go przełożyć na mięso lub na chwilę zdjąć). Gdy mięso jest rumiane, dolewam wiśniówkę, przykrywam patelnię i duszę wszystko 5 minut. Następnie dorzucam pieczarki, dodaję masło, rozmaryn i doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem. Duszę razem jeszcze ok. 5 minut. Podaję z ziemniakami puree.
Przepis autorski.


                  



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger