Szukaj na blogu

Buraczki faszerowane łososiem, porem i serem

Kocham takie jedzenie! Proste składniki, proste smaki. Coś cudownego.
Pieczone buraki nabierają słodyczy, są bardzo delikatne. Wydrążyłam je i napełniłam farszem z łososia i duszonego pora, do tego wszystkiego mozzarella... Wyobraźcie sobie jak to smakuje :) Albo po prostu je zróbcie, nie pożałujecie na pewno!



   


Składniki:
6-7 średniej wielkości buraczków
100 g. wędzonego łososia
1 niewielki por (jasna część)
1 łyżeczka masła
tarta mozzarella
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
świeży rozmaryn
ciemny ocet balsamiczny
olej do natłuszczenia papieru
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myję, każdego zawijam w folię aluminiową, po czym piekę w temp. 180 stopni C. do miękkości, sprawdzając po ok. godzinie wykałaczką. Odstawiam je do przestygnięcia, a potem delikatnie obieram, uważając żeby nie uszkodzić miąższu. Wydrążam środek, pozostawiając ok. 0,5 cm na ściankach (łatwo zrobić to łyżeczką do melona). Pora siekam drobno, przekładam na patelnię z rozpuszczonym masłem, lekko solę i smażę ok. 3 minut, aż się zeszkli. Dodaję posiekanego łososia, doprawiam do smaku pieprzem, odrobią soku z cytryny i smażę kolejne 2-3 minuty. Odstawiam do przestudzenia, po czym dodaję 1-2 łyżkę tartej mozzarelli. Mieszam by składniki się połączyły. Tak przygotowanym farszem nadziewam buraczki. Nadziane układam na płaskie blasze wyłożonej papierem, natłuszczonym olejem. Lekko polewam buraczki octem balsamicznym, oprószam pieprzem, serem, posypuję rozmarynem i wstawiam blachę na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.


                    





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger