Najprostszy sposób na pyszną karkówkę
Jaki macie najprostszy sposób na karkówkę? Moim zdaniem najłatwiej przyrządzić ją tak, jak pokazuję poniżej. Mięso będzie pysznie doprawione, w trakcie duszenia sos zrobi się właściwie sam, a wszystko nie będzie trwało dłużej niż godzinkę - czyli ideał :)
Składniki na 2 osoby:
2 ładne kotlety z karkówki wieprzowej
1-2 łyżki delikatnej musztardy, u mnie miodowa
1 łyżeczka smalcu (można zastąpić łyżką oleju)
1 cebula
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kotlety karkowe (grube na ok. 1 cm) smaruję z obu stron musztardą, lekko ją wcieram i odstawiam mięso na godzinę do lodówki.
2 ładne kotlety z karkówki wieprzowej
1-2 łyżki delikatnej musztardy, u mnie miodowa
1 łyżeczka smalcu (można zastąpić łyżką oleju)
1 cebula
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kotlety karkowe (grube na ok. 1 cm) smaruję z obu stron musztardą, lekko ją wcieram i odstawiam mięso na godzinę do lodówki.
Na patelni rozpuszczam smalec, układam kotlety i pod przykryciem smażę je po 3-4 minuty z każdej strony.
W tym czasie lekko się zarumienią, jednocześnie powstanie sos.
Lekko solę i oprószam pieprzem mięso, w wolne miejsca na patelni wsypuję drobno posiekaną cebulę i na małym ogniu duszę, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 minut).
W trakcie duszenia dbam, by na dnie patelni ciągle była odrobina płynu, uzupełniam brak wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz