Szukaj na blogu

Kotlety z cieciorki

Dodawanie ugotowanych ziemniaków to sposób, który stosuję w wielu kotletach, nie tylko warzywnych. Ziemniaczaną masę często dodaję też do mięsa mielonego, bo dzięki temu kotlety są delikatniejsze w smaku. 
Dzisiejsze kotleciki z cieciorki są naprawdę bardzo smaczne i zachęcam Was do spróbowania. Podałam je posypane żółtym serem i z sosem czosnkowym. 





Składniki na 10 sztuk:
200 g. ciecierzycy
3 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
1 jajko
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę gotuję wg przepisu na opakowaniu, do miękkości, po czym lekko ją blenduję. Mogą pozostać większe kawałki. Gotuję również obrane ziemniaki, po czym duszę je widelcem lub przepuszczam przez praskę. Mieszam ciecierzycę i ziemniaki, dodaję jajko i podsmażoną na rumiano cebulkę. Doprawiam masę do smaku solą i pieprzem, formuję płaskie kotlety. Panieruję kotlety w bułce tartej, po czym smażę je po 3 minuty z obu stron na rumiano. 

                   




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger