Szukaj na blogu

Klopsiki w warzywach

To danie zrobiłam na spotkaniu kulinarnym, o którym opowiem Wam za kilka dni. Danie bardzo klimatyczne i jesienne. Znajdziecie w nim nasze wspaniałe warzywa bulwiaste, jak seler i marchew, poza tym ma w sobie sporo cebuli, słodkich rodzynek i korzenne nuty cynamonu i gałki muszkatołowej. Dla mnie pycha. 





Składniki:
Warzywa:
1/3 niewielkiego selera
3 spore marchewki
3 średnie cebule
duża garść rodzynek
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
1 płaska łyżeczka majeranku
duża szczypta cynamonu
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
Klopsiki:
2 ząbki czosnku
300 g. mielonej wieprzowiny
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
sól. pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Warzywa: obrane marchew i selera ścieram na grubej tarce, cebulę kroję w piórka. W głębokim rondlu rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, lekko ją solę i pod przykryciem duszę aż się zeszkli. Dodaję starte warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek, duszę razem ok. 5 minut. Dodaję masło, rodzynki i majeranek, dolewam śmietankę i na małym ogniu duszę jeszcze 5 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, gałką i cynamonem.
Klopsiki: mięso przekładam do miski, dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę (można ją zetrzeć na tarce) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam wszystko solą, pieprzem, gałką i cynamonem. Wyrabiam masę aż będzie gładka. Formuję małe klopsiki, wielkości orzechów włoskich i smażę je partiami na oleju, na rumiano. Usmażone przekładam do gotowych, gorących warzyw, lekko mieszam i podaję np. z kaszą jaglaną.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger