Szukaj na blogu

Placki ziemniaczane z kurczakiem i czosnkiem

 Można placki ziemniaczane podawać z gulaszem, ale można też dodać mięso do środka :) Przypomniały mi się z dawnych czasów, gdy zdarzało mi się dość często bywać za naszą południową granicą, "bramborowe" pyszne placki z kiełbasą i boczkiem. Do moich użyłam fileta z kurczaka, więc nie są tak kaloryczne. Solidnie doprawiłam je granulowanym czosnkiem firmy Skworcu, więc mają wyrazisty smak. Z surówką z kapusty pekińskiej i bazylii smakują pierwsza klasa!


Składniki na 2 osoby:
3-4 spore ziemniaki
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 mała cebula
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka czosnku granulowanego Skworcu
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso i cebulę siekam w drobną kosteczkę, smażę je razem przez 2-3 minuty na niewielkiej ilości oleju, po czym dodaję do startych na grubej tarce ziemniaków. Dodaję jajko, czosnek, majeranek, mąkę i sól i pieprz do smaku. Mieszam, by powstała jednolita masa. Łyżką wykładam okrągłe placki na patelnię z rozgrzanym olejem, smażę je z obu stron na rumiano. Podaję z surówką.
Przepis autorski.

                   


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger