Szukaj na blogu

Mus marchewkowy z brukselką w liściach pora

  Dawno nie bawiłam się warzywami, więc dziś to nadrabiam. W roli głównej moi ulubieńcy: marchewka i por; angaż dostały również brukselki i ziemniaki. Przedstawiam Państwu pyszny mus marchewkowy, podany w kubeczkach z pora, z zieloną niespodzianką w środku.




Składniki:
3-4 spore marchewki
2 średnie ziemniaki
kilka brukselek
kilka liści pora (biała część)
0,5 łyżeczki masła
1 jajko
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
świeżo starta gałka muszkatołowa
pieprz cayenne
suszony majeranek
świeżo starty czarny pieprz
sól
Dodatkowo:
olej do posmarowania papieru
kilka małych kawałków masła 
Przygotowanie:
Liście pora krótko blanszuję we wrzątku (2-3 minuty) i odkładam do ostudzenia. Marchewki, obrane ziemniaki i brukselki gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie (wyjmując je w odpowiednim czasie). Gorące ziemniaki duszę z masłem, dodaję starte na drobnej tarce marchewki. Dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną i doprawiam masę gałką muszkatołową, majerankiem, solą, pieprzem czarnym i cayenne. Mieszam wszystko na gładką masę.
Z liści pora tworzę obręcze, spinając je wykałaczkami. Płaską blachę do pieczenia smaruję olejem, układam obręcze z pora i wypełniam je masą marchewkową. W każdą wypełnioną obręcz wciskam połówkę lub całą brukselkę. Wszystko oprószam pieprzem i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia na każdej porcji kładę po kawałku masła. Przed podaniem wyjmuję wykałaczki. Podaję na gorąco, z sosem słodko-kwaśnym. 
Przepis autorski.

                   

                   
                 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger