Pikantne roladki drobiowe z serem
Niezwykle delikatne i soczyste roladki, nadziane serem topionym i sałatką Pikantiera ze sklepu Arriba. Jeśli nie znacie tej sałatki, i innych produktów ze sklepu, zajrzyjcie koniecznie, zwłaszcza jeśli kochacie pikantne smaki Meksyku.
Mamy jesień przed sobą, więc kuchnia która rozgrzewa bardzo się nam wszystkim przyda, a zapewniam (bo próbowałam) - meksykańskie sosy i salsy rozgrzeją każdego. Poza tym popołudnia i długie wieczory na pewno często spędzacie przed tv lub w gronie znajomych, więc propozycja doskonałych nachos to też coś idealnego na tę porę roku :)
Składniki na 2-3 osoby:
2 piersi z kurczaka (pojedyncze, duże filety)
2 plastry serka topionego
6 plastrów boczku wędzonego
sałatka Pikantiera ze sklepu Arriba
sól, pieprz
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Piersi kurczaka przekrajam wzdłuż, nie do końca, by po rozłożeniu powstał płat mięsa. Delikatnie spłaszczam je tłuczkiem do mięsa, uważając by nie robić ich za mocno. Powstałe płaty oprószam solą i pieprzem, na każdym układam plaster sera topionego, a następnie łyżeczkę sałatki Pikantiera. Zwijam wszystko w roladkę. Nie trzeba jej spinać, bo owijam ją trzema plastrami boczku, który wszystko trzyma w całości. Tak przygotowane roladki obsmażam przez kilka minut na rozgrzanym oleju, po czym przekładam do naczynia do pieczenia, przelewam tłuszcz z patelni, przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę przez 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Przed końcem pieczenia na kilka minut zdejmuję folię. Podaję pokrojone w plastry.
Przepis autorski.
Mamy jesień przed sobą, więc kuchnia która rozgrzewa bardzo się nam wszystkim przyda, a zapewniam (bo próbowałam) - meksykańskie sosy i salsy rozgrzeją każdego. Poza tym popołudnia i długie wieczory na pewno często spędzacie przed tv lub w gronie znajomych, więc propozycja doskonałych nachos to też coś idealnego na tę porę roku :)
Składniki na 2-3 osoby:
2 piersi z kurczaka (pojedyncze, duże filety)
2 plastry serka topionego
6 plastrów boczku wędzonego
sałatka Pikantiera ze sklepu Arriba
sól, pieprz
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Piersi kurczaka przekrajam wzdłuż, nie do końca, by po rozłożeniu powstał płat mięsa. Delikatnie spłaszczam je tłuczkiem do mięsa, uważając by nie robić ich za mocno. Powstałe płaty oprószam solą i pieprzem, na każdym układam plaster sera topionego, a następnie łyżeczkę sałatki Pikantiera. Zwijam wszystko w roladkę. Nie trzeba jej spinać, bo owijam ją trzema plastrami boczku, który wszystko trzyma w całości. Tak przygotowane roladki obsmażam przez kilka minut na rozgrzanym oleju, po czym przekładam do naczynia do pieczenia, przelewam tłuszcz z patelni, przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę przez 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Przed końcem pieczenia na kilka minut zdejmuję folię. Podaję pokrojone w plastry.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz