Szukaj na blogu

Krokiety ze szpinakiem i ziemniakami

 Pyszne, solidnie faszerowane krokiety to tani i pożywny posiłek. Zwłaszcza dla kogoś, kto lubi szpinak - a my bardzo go lubimy. Można je oczywiście dodatkowo panierować w jajku i bułce, ja zrezygnowałam z tej opcji, żeby nie były tak bardzo kaloryczne.







Składniki na 4-5 sztuk:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka lekko gazowanej wody mineralnej
1 łyżka oleju
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
450 g. rozdrobionego, mrożonego szpinaku
2 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła (można pominąć)
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do podsmażenia
Przygotowanie:
Z mąki, soli, jajka i wody trzepaczką ubijam gładkie ciasto, dodaję olej i ubijam do połączenia. Odstawiam ciasto na 15 minut, po czym smażę cienkie naleśniki (u mnie średnica 22 cm).
Szpinak odmrażam na suchej patelni, odparowując wodę. Dodaję masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, odstawiam do ostudzenia. Obrane ziemniaki kroję drobno i w lekko osolonej wodzie gotuję do miękkości, po czym odcedzam i przepuszczam przez praskę. Ciepłe ziemniaki dodaję do szpinaku, mieszam dokładnie. Masę doprawiam solą i pieprzem. Na każdy naleśniku układam porcję farszu i zwijam: najpierw boki do środka, potem roluję całość. Gotowe lekko podsmażam na oleju, podaję z sosem czosnkowym.
Przepis autorski.


                    





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger