Cebula z jabłkiem i pomarańczą
Lubię pracować z warzywami :) Odpowiednio potraktowane, trochę pogłaskane, z niewieloma dodatkami odwdzięczają się i przepysznie smakują. Dziś moja wariacja na temat dania z dzieciństwa, czyli duszonej cebuli. Tamta była najprostsza z możliwych, wolno duszona na smalcu, doprawiona solą i pieprzem. Dziś u mnie cebula duszona w soku pomarańczowym, z jabłkami i majerankiem. Taki cebulowy chutney to super dodatek do kawałka grillowanego mięsa.
Składniki :
3-4 cebule
1 pomarańcza
1 jabłko
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
Przygotowanie :
Obrane cebule kroję na pół i w grube półtalarki. Smażę ze szczyptą soli ok. 3-4 minut, aż się zeszkli, dolewam sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy oraz posiekany w plasterki czosnek i duszę pod przykryciem kilka minut. Jabłko obieram, dzielę na ćwiartki , kroję w plasterki i dodaję do cebuli, dosypuję majeranek, doprawiam solą i pieprzem, duszę jeszcze wszystko razem kilka minut. Podaję gorące jako dodatek do mięsa.
Przepis autorski.
3-4 cebule
1 pomarańcza
1 jabłko
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
Przygotowanie :
Obrane cebule kroję na pół i w grube półtalarki. Smażę ze szczyptą soli ok. 3-4 minut, aż się zeszkli, dolewam sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy oraz posiekany w plasterki czosnek i duszę pod przykryciem kilka minut. Jabłko obieram, dzielę na ćwiartki , kroję w plasterki i dodaję do cebuli, dosypuję majeranek, doprawiam solą i pieprzem, duszę jeszcze wszystko razem kilka minut. Podaję gorące jako dodatek do mięsa.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz