Szukaj na blogu

Czarne tagliatelle z chrupiącym mięsem i waniliowym czosnkiem

Ogromną przyjemność znajduję w poszukiwaniach nowych smaków i połączeń. Dzisiejsza potrawa zaskakuje dodatkami, ale jako całość doskonale się uzupełnia. Mięso i chipsy z czosnku mają wspólną nutę wanilii,  a całość łączy słodka, soczysta  żurawina.


Składniki na 2 osoby:
80 g. makaronu tagliatelle z atramentem z kałamarnicy
250 g. mięsa mielonego z szynki wieprzowej 
2 łyżki żurawiny
6-7 ząbków czosnku
1 łyżeczka pasty waniliowej 
1/2 łyżeczki masła
1/2 szklanki mleka skondensowanego (niesłodzonego)
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sol, pieprz do smaku
Przygotowanie :
 Makaron gotuję wg przepisu , nie powinien być rozgotowany.
Mięso smażę (bez tłuszczu), mieszając ciągle by powstały maleńkie chrupiące grudki. Sole je trochę przed smażeniem, by łatwiej pozbyć się wody. Gdy zaczyna być chrupiące dodaję łyżkę żurawiny i 1 posiekany drobno ząbek czosnku, dolewam sos sojowy, doprawiam pieprzem. Dodaję 1/2 łyżeczki pasty waniliowej.
W 3 łyżkach mleka rozprowadzam mąkę ziemniaczaną, pozostałe mleko podgrzewam wolno  razem z łyżką żurawiny do zagotowania. Dodaję zawiesinę z mąki, mieszam aż powstanie budyń. dodaję 1/2 łyżeczki masła, doprawiam go niewielką ilością soli, dodaję zmiażdżony ząbek czosnku. Miksuję. Sos będzie słodko - pikantny.
 Na patelni rozpuszczam pozostałe masło i na niewielkim ogniu smażę pokrojony w plasterki pozostały czosnek , solę go leciutko. Czosnek ma być tylko lekko złocisty. Dodaję 1/2 łyżeczki pasty waniliowej i jeszcze przez kilka minut razem podgrzewam, aż czosnek zacznie się karmelizować. Podaję gorące.
Przepis autorski.












Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger