Szpinakowa baba
Bardzo delikatna, kremowa zapiekanka doskonała na obiad, serdecznie polecam!
Składniki:
Masa szpinakowa:
250 g. świeżych liści szpinaku
200 g. gęstego jogurtu
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g. startego żółtego sera
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Ciasto:
200 g. mąki razowej żytniej
100 g. zimnego masła
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki zimnej wody
otręby żytnie do posypania foremki
Przygotowanie:
Mąkę siekam w misce z masłem i solą, dodaję wodę i palcami zagniatam ciasto. Ważne, żeby podczas całego procesu przygotowania ciasto było jak najzimniejsze. Formuję je w kulę, schładzam w lodówce minimum 30 minut.
W tym czasie umyte liście szpinaku wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem i przez 2-3 minuty smażę, mieszając - liście bardzo stracą na objętości. Doprawiam solą i pieprzem. Studzę. Jogurt mieszam dokładnie z jajkami, mąką ziemniaczaną, serem i zmiażdżonym czosnkiem, dodaję zimny szpinak, mieszam, w razie potrzeby doprawiam.
Foremkę na babkę dokładnie smaruję masłem i posypuję otrębami, wyklejam ciastem i wstawiam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Po tym czasie wlewam do formy z ciastem masę szpinakową i piekę w temperaturze 180 C. ok. 40 minut . Sprawdzam patyczkiem, czy masa się ścięła. Babę podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Składniki:
Masa szpinakowa:
250 g. świeżych liści szpinaku
200 g. gęstego jogurtu
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g. startego żółtego sera
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Ciasto:
200 g. mąki razowej żytniej
100 g. zimnego masła
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki zimnej wody
otręby żytnie do posypania foremki
Przygotowanie:
Mąkę siekam w misce z masłem i solą, dodaję wodę i palcami zagniatam ciasto. Ważne, żeby podczas całego procesu przygotowania ciasto było jak najzimniejsze. Formuję je w kulę, schładzam w lodówce minimum 30 minut.
W tym czasie umyte liście szpinaku wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem i przez 2-3 minuty smażę, mieszając - liście bardzo stracą na objętości. Doprawiam solą i pieprzem. Studzę. Jogurt mieszam dokładnie z jajkami, mąką ziemniaczaną, serem i zmiażdżonym czosnkiem, dodaję zimny szpinak, mieszam, w razie potrzeby doprawiam.
Foremkę na babkę dokładnie smaruję masłem i posypuję otrębami, wyklejam ciastem i wstawiam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Po tym czasie wlewam do formy z ciastem masę szpinakową i piekę w temperaturze 180 C. ok. 40 minut . Sprawdzam patyczkiem, czy masa się ścięła. Babę podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz