Cukinia z żółtymi kluseczkami
Jestem wielbicielką warzyw i nieskończonych możliwości, jakie dają. Lubię przygotowywać je na patelni, z pikantnymi przyprawami . Ta potrawka sprawdza się doskonale jako pełne danie obiadowe, bo zawiera sycące, intensywnie żółte kluseczki. Można na gorąco zapakować ją do słoika jako awaryjny obiad w tygodniu ;)
Składniki na 2 osoby :
2 średnie cukinie
1 średnia marchewka
1/4 brokuła
2 łyżeczki zielonej pasty curry
sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
1/5 szklanki wody
Kluseczki :
3 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka szafranu indyjskiego, czyli kurkumy
1/4 łyżeczki soli
6-7 łyżek gorącej wody
Przygotowanie :
Marchewkę kroję w cienkie słupki, cukinię w dużą kostkę, brokuł dzielę na różyczki. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej, wrzucam marchewkę i pod przykryciem smażę ją na średnim ogniu ok. 5 minut, aż leciutko się przyrumieni. Wtedy dodaję pozostałe warzywa i smażę je kolejne 5 minut. Dodaję pastę curry, doprawiam solą i pieprzem.
Mąkę z kurkumą i solą zagniatam z wodą na ciasto konsystencji ciasta na pierogi. Wyrabiam dokładnie przez kilka minut, po czym rwę z ciasta malutkie kluseczki i wrzucam je do warzyw. dolewając 1/5 szklanki wody. Duszę pod przykryciem 5-7 minut, aż kluseczki się ugotują. Podaję gorące.
Przepis autorski.
Składniki na 2 osoby :
2 średnie cukinie
1 średnia marchewka
1/4 brokuła
2 łyżeczki zielonej pasty curry
sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
1/5 szklanki wody
Kluseczki :
3 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka szafranu indyjskiego, czyli kurkumy
1/4 łyżeczki soli
6-7 łyżek gorącej wody
Przygotowanie :
Marchewkę kroję w cienkie słupki, cukinię w dużą kostkę, brokuł dzielę na różyczki. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej, wrzucam marchewkę i pod przykryciem smażę ją na średnim ogniu ok. 5 minut, aż leciutko się przyrumieni. Wtedy dodaję pozostałe warzywa i smażę je kolejne 5 minut. Dodaję pastę curry, doprawiam solą i pieprzem.
Mąkę z kurkumą i solą zagniatam z wodą na ciasto konsystencji ciasta na pierogi. Wyrabiam dokładnie przez kilka minut, po czym rwę z ciasta malutkie kluseczki i wrzucam je do warzyw. dolewając 1/5 szklanki wody. Duszę pod przykryciem 5-7 minut, aż kluseczki się ugotują. Podaję gorące.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz