Różyczki brokuła w cieście z zielonym curry
Bardzo smaczne , szybkie i łatwe do przygotowania . Pasta curry i otręby pszenne powodują, że ciasto jest bardzo chrupiące.
Składniki :
20 różyczek brokuła
1 jajko
1,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mleka skondensowanego ( niesłodzonego)
1 płaska łyżeczka zielonej pasty curry
1 łyżka otrębów pszennych
szczypta soli
olej do smażenia - na głebokość ok. 3 cm. w garnku
Przygotowanie :
Rozgrzewam olej w niewielkim garnku ( aż na dnie zaczną tworzyć się smugi - olej jest wtedy wystarczająco gorący) Mieszam w miseczce jajko z mąką, mlekiem i pastą curry na gładką masę, dodaję otręby i sól - ciasto powinno być dość gęste. Zanurzam każdą różyczkę przekrojoną na pół w cieście ,wrzucam po 3-4 do garnka z olejem, smażę po 2 minuty z każdej strony. Nadmiar oleju po wyjęciu wchłonie papier, na który wyjmuję brokuły. Podaję gorące z sosem słodko-kwaśnym.
Przepis autorski.
20 różyczek brokuła
1 jajko
1,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mleka skondensowanego ( niesłodzonego)
1 płaska łyżeczka zielonej pasty curry
1 łyżka otrębów pszennych
szczypta soli
olej do smażenia - na głebokość ok. 3 cm. w garnku
Przygotowanie :
Rozgrzewam olej w niewielkim garnku ( aż na dnie zaczną tworzyć się smugi - olej jest wtedy wystarczająco gorący) Mieszam w miseczce jajko z mąką, mlekiem i pastą curry na gładką masę, dodaję otręby i sól - ciasto powinno być dość gęste. Zanurzam każdą różyczkę przekrojoną na pół w cieście ,wrzucam po 3-4 do garnka z olejem, smażę po 2 minuty z każdej strony. Nadmiar oleju po wyjęciu wchłonie papier, na który wyjmuję brokuły. Podaję gorące z sosem słodko-kwaśnym.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz