Frytki w panierce ze słonecznika
Ręka w górę: kto nie lubi domowych frytek ? A te, z nietypowym dodatkiem zyskują wiele na smaku. Polecam, są naprawdę pyszne !
Składniki na 1 osobę :
1 duży ziemniak
1 łyżka ziaren słonecznika
1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/5 łyżeczki soli morskiej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Nasiona słonecznika prażę na suchej patelni do zezłocenia, po czym rozcieram je w moździerzu na proszek. Dodaję paprykę i sól, przesypuję na płaski talerzyk.Obieram ziemniaka i kroję go w długie, niezbyt grube słupki. Olej podgrzewam w garnku do momentu, aż na dnie zaczną tworzyć się widoczne smugi - wtedy wrzucam do niego surowe frytki. Smażę 6-8 minut do momentu, aż będą złote. Osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku .Gorące otaczam w panierce ze słonecznika. Podaję w papierowej torebce.
Przepis autorski.
Składniki na 1 osobę :
1 duży ziemniak
1 łyżka ziaren słonecznika
1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/5 łyżeczki soli morskiej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Nasiona słonecznika prażę na suchej patelni do zezłocenia, po czym rozcieram je w moździerzu na proszek. Dodaję paprykę i sól, przesypuję na płaski talerzyk.Obieram ziemniaka i kroję go w długie, niezbyt grube słupki. Olej podgrzewam w garnku do momentu, aż na dnie zaczną tworzyć się widoczne smugi - wtedy wrzucam do niego surowe frytki. Smażę 6-8 minut do momentu, aż będą złote. Osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku .Gorące otaczam w panierce ze słonecznika. Podaję w papierowej torebce.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz