Szukaj na blogu

Kopytka z rzeżuchą

  Od kilku tygodni króluje u mnie rzeżucha ,  i tak się panoszy że dziś wprosiła się do kopytek ;) 





Składniki :
1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1 jajko
10-12 łyżek mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki soli
2 czubate łyżki posiekanej rzeżuchy
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
 Mieszam ziemniaki ze jajkiem, solą  i ziołami, dodając stopniowo mąkę  - by ciasto dało się uformować w jednolitą kulę. Nie zagniatam długo, bo ciasto zacznie się bardzo kleić. Rozpłaszczam kulę na grubość 3 cm i kroję na paski, a każdy pasek na prostokąty - by powstały duże kluseczki w kształcie kopytek. Gotuję w lekko osolonym wrzątku przez ok. 4 minuty po wypłynięciu klusek .  
 Podaję prosto z wody z olejem lnianym lub odsmażone - u mnie dodatkowo z listkami świeżego szpinaku. Smacznego :)
Przepis autorski.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger