Kopytka z rzeżuchą
Od kilku tygodni króluje u mnie rzeżucha , i tak się panoszy że dziś wprosiła się do kopytek ;)
Składniki :
1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1 jajko
10-12 łyżek mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki soli
2 czubate łyżki posiekanej rzeżuchy
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mieszam ziemniaki ze jajkiem, solą i ziołami, dodając stopniowo mąkę - by ciasto dało się uformować w jednolitą kulę. Nie zagniatam długo, bo ciasto zacznie się bardzo kleić. Rozpłaszczam kulę na grubość 3 cm i kroję na paski, a każdy pasek na prostokąty - by powstały duże kluseczki w kształcie kopytek. Gotuję w lekko osolonym wrzątku przez ok. 4 minuty po wypłynięciu klusek .
Podaję prosto z wody z olejem lnianym lub odsmażone - u mnie dodatkowo z listkami świeżego szpinaku. Smacznego :)
Przepis autorski.
Składniki :
1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1 jajko
10-12 łyżek mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki soli
2 czubate łyżki posiekanej rzeżuchy
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mieszam ziemniaki ze jajkiem, solą i ziołami, dodając stopniowo mąkę - by ciasto dało się uformować w jednolitą kulę. Nie zagniatam długo, bo ciasto zacznie się bardzo kleić. Rozpłaszczam kulę na grubość 3 cm i kroję na paski, a każdy pasek na prostokąty - by powstały duże kluseczki w kształcie kopytek. Gotuję w lekko osolonym wrzątku przez ok. 4 minuty po wypłynięciu klusek .
Podaję prosto z wody z olejem lnianym lub odsmażone - u mnie dodatkowo z listkami świeżego szpinaku. Smacznego :)
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz