Szukaj na blogu

Ziemniaczki ze słodką śmietaną

    Zapiekanka z ziemniaków i fenkułu, z dodatkiem rukoli, bazylii, pomidorków cherry , ostrej papryczki, orzechów włoskich i mozzarelli. Delikatna, kremowa, doskonała jako dodatek - na moim obiedzie podana z jajkiem sadzonym.




Składniki dla 2 osób :
1 kg niewielkich ziemniaków
1/2 niewielkiego fenkułu
150 ml. słodkiej śmietanki 
1 jajko
10 listków rukoli
10 listków świeżej bazylii
2 cm. kawałek zielonej ostrej papryczki
6 pomidorków cherry
50 g. startej mozzarelli
3 wyłuskane orzechy włoskie
sól, pieprz, chili w płatkach
łyżka oliwy
Przygotowanie :
   Siekam orzechy. Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie ok. 10 minut. Dzielę na pół. Na dno naczynia żaroodpornego leję oliwę, układam ziemniaki na zmianę z pokrojonym w kawałki fenkułem. Posypuję połową mozzarelli. Śmietanę roztrzepuję z jajkiem, doprawiam lekko solą i pieprzem, wylewam na ziemniaki . Układam listki rukoli i bazylii, dodaję przekrojone na pół pomidorki, posypuję pokrojoną w bardzo cienkie plasterki papryczką, przyprószam resztą sera i orzechami. Doprawiam jeszcze raz leciutko solą i płatkami chili. Piekę pod przykryciem ok. 40 minut ( temp. 200 stopni C), po czym zdejmuję pokrywę naczynia i przez 10 minut rumienię zapiekankę.
Przepis autorski.















Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger