Ciabatta z pieczarkami
W Bielsko-Białej na dworcu PKP kiedyś sprzedawano pyszne bułki z pieczarkami, i ilekroć tam byłam nie mogłam się im oprzeć ;) Smak do odtworzenia jest bardzo łatwy, myślę że można go odmienić dodając do pieczarek trochę tartego żółtego sera. Danie jest sycące i wspaniale smakuje np.na drugie śniadanie.
Składniki ( na 1 bułkę ) :
1 ciabatta
15 pieczarek
1/2 średniej cebuli
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie :
Pieczarki kroję w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzany olej wrzucam cebulkę, duszę 2-3 minuty pod przykryciem, po czym dodaję pieczarki. Smażę ok. 5 minut. Pieczarki powinny być miękkie, ale nie rumiane. Doprawiam farsz solą i pieprzem.
Odkrajam koniec bułki i wydrążam widelcem jej środek, by powstała kieszonka. Nadziewam bułkę farszem z pieczarek i na 3-4 minuty wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. ( lub na chwilkę do mikrofalówki).
Składniki ( na 1 bułkę ) :
1 ciabatta
15 pieczarek
1/2 średniej cebuli
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie :
Pieczarki kroję w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzany olej wrzucam cebulkę, duszę 2-3 minuty pod przykryciem, po czym dodaję pieczarki. Smażę ok. 5 minut. Pieczarki powinny być miękkie, ale nie rumiane. Doprawiam farsz solą i pieprzem.
Odkrajam koniec bułki i wydrążam widelcem jej środek, by powstała kieszonka. Nadziewam bułkę farszem z pieczarek i na 3-4 minuty wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. ( lub na chwilkę do mikrofalówki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz