Szukaj na blogu

Purpurowy krem

     Zostałam ostatnio posiadaczką tego pięknego talerzyka i stwierdziłam, że nic do niego tak nie pasuje, jak wspaniała , gęsta, aromatyczna zupa -  krem z buraków :) 





Składniki :

1 duży burak na osobę
i odpowiednio dalej : 
1 szklanka wody
1/4 szklanki bulionu mięsnego
1 łyżka masła
krem z octu balsamicznego
sól, pieprz
1 ząbek czosnku 
1 łyżeczka jogurtu

Przygotowanie :

  Obranego i pokrojonego w plastry buraka gotuję do miękkości w połowie wody , dolewając jej w razie konieczności . Gdy jest miękki, przekładam go na patelnię z masłem i na bardzo małym ogniu duszę przez ok. 15 minut, dodając wedle uznania krem z balsamico , dolewając po odrobinie bulionu i pod koniec duszenia drobno pokrojony ząbek czosnku. Burak powinien stać się bardzo miękki - wtedy miksuję go na krem, dodaję do pozostałego buraczanego wywaru, chwilę podgrzewam. Podaję z łyżeczką gęstego jogurtu :)  lub z groszkiem ptysiowym.
Przepis autorski.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger