Purpurowy krem
Zostałam ostatnio posiadaczką tego pięknego talerzyka i stwierdziłam, że nic do niego tak nie pasuje, jak wspaniała , gęsta, aromatyczna zupa - krem z buraków :)
Składniki :
1 duży burak na osobę
i odpowiednio dalej :
1 szklanka wody
1/4 szklanki bulionu mięsnego
1 łyżka masła
krem z octu balsamicznego
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka jogurtu
Przygotowanie :
Obranego i pokrojonego w plastry buraka gotuję do miękkości w połowie wody , dolewając jej w razie konieczności . Gdy jest miękki, przekładam go na patelnię z masłem i na bardzo małym ogniu duszę przez ok. 15 minut, dodając wedle uznania krem z balsamico , dolewając po odrobinie bulionu i pod koniec duszenia drobno pokrojony ząbek czosnku. Burak powinien stać się bardzo miękki - wtedy miksuję go na krem, dodaję do pozostałego buraczanego wywaru, chwilę podgrzewam. Podaję z łyżeczką gęstego jogurtu :) lub z groszkiem ptysiowym.
Przepis autorski.
Składniki :
1 duży burak na osobę
i odpowiednio dalej :
1 szklanka wody
1/4 szklanki bulionu mięsnego
1 łyżka masła
krem z octu balsamicznego
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka jogurtu
Przygotowanie :
Obranego i pokrojonego w plastry buraka gotuję do miękkości w połowie wody , dolewając jej w razie konieczności . Gdy jest miękki, przekładam go na patelnię z masłem i na bardzo małym ogniu duszę przez ok. 15 minut, dodając wedle uznania krem z balsamico , dolewając po odrobinie bulionu i pod koniec duszenia drobno pokrojony ząbek czosnku. Burak powinien stać się bardzo miękki - wtedy miksuję go na krem, dodaję do pozostałego buraczanego wywaru, chwilę podgrzewam. Podaję z łyżeczką gęstego jogurtu :) lub z groszkiem ptysiowym.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz