Szukaj na blogu

Schab z morelami i wędzonymi śliwkami

  Jako że temat  wyższości swojskich wędlin nad tymi ze sklepu przerabiany był wielokrotnie, o tym mówić nie muszę. Zresztą schab obroni się sam :) Jest kruchy a jednocześnie soczysty, pikantny i pełen pysznej owocowej słodyczy.





Składniki :

ok. 1 kg schabu
15-20 śliwek wędzonych
15-20 suszonych moreli
1 duża łyżka suszonego majeranku
3-4 ząbki czosnku
3 duże łyżki soli
5-6 liści laurowych
Przygotowanie :
W moździerzu ucieram czosnek, sól, liść laurowy i majeranek na pastę. Schab nacinam długim nożem w kilku miejscach, i tak powstałe otwory nadziewam owocami, uprzednio każdy lekko oprószając w przyprawach . Gdy schab jest już nadziany dokładnie nacieram go pozostałą pastą i szczelnie zapakowany w folię aluminiową chowam na noc do lodówki. Piekę następnego dnia ( w tej samej folii) w temperaturze 200 stopni C. przez godzinę. Pozostawiam do ostygnięcia w piekarniku.
Przepis autorski.















Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger