Sałatka z szynką parmeńską i grzankami
Kocham takie sałatki za prostotę :) i robię je bardzo często : na śniadanie, na obiad i kolację. Z różnymi składnikami, z różnymi sosami.Są pyszne, a przekonałam się że nawet osoby, które nie lubią warzyw są zazwyczaj mile zaskoczone głębią ich smaku.
Składniki na 1 osobę :
1 liść sałaty lollo rosso
kilka listków sałaty dębolistnej
niewielki kawałek sałaty lodowej
3-4 małe listki świeżej bazylii
3-4 listki świeżego, młodego szpinaku
1-2 pomidorki cherry
4 cm. ogórka
1 ulubiony średni pomidor
4-5 czarnych oliwek
4-5 kaparów w zalewie
kilka ziarenek granatu
kilka skrawków ściętych z twardego sera typu parmezan
2 plasterki szynki parmeńskiej
Na grzanki :
2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
zioła prowansalskie
chili w płatkach
sól morska
1-2 łyżki oliwy
Na sos :
3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
2 łyżki octu balsamico ( u mnie gęste balsamico z białego wina)
1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy ( u mnie bawarska)
szczypta soli
szczypta ciemnego cukru
6 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Chleb kroję w równą niewielką kostkę, przekładam do rondelka, wlewam oliwę, przyprawiam ziołami , chili , lekko solę - i na niewielkim ogniu rumienię grzanki, susząc jednocześnie - ok. 10 minut. Przekładam na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Dokładnie myję liście sałat, pomidory i ogórek. Na dużym talerzu na zewnątrz układam kawałki sałaty lollo rosso, w środku poszatkowaną sałatę lodową. Ogórek obieram, wycinam nasiona, kroję na paseczki - układam na sałacie lodowej. Przykrywam listkami sałaty dębolistnej, ozdabiam listkami bazylii i szpinaku. Okładam różyczkę z szynki, dookoła układam pokrojone w plasterki pomidory i oliwki, ozdabiam kaparami i ziarenkami granatu.
W wodzie rozpuszczam sól i cukier (najwygodniej zrobić to w niewielkim słoiku z zakrętką), dodaję balsamico, musztardę i oliwę - mieszam dokładnie potrząsając, aż wszystkie składniki się połączą. Polewam sałatkę sosem, posypuję grzankami.
Przepis autorski.
1 liść sałaty lollo rosso
kilka listków sałaty dębolistnej
niewielki kawałek sałaty lodowej
3-4 małe listki świeżej bazylii
3-4 listki świeżego, młodego szpinaku
1-2 pomidorki cherry
4 cm. ogórka
1 ulubiony średni pomidor
4-5 czarnych oliwek
4-5 kaparów w zalewie
kilka ziarenek granatu
kilka skrawków ściętych z twardego sera typu parmezan
2 plasterki szynki parmeńskiej
Na grzanki :
2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
zioła prowansalskie
chili w płatkach
sól morska
1-2 łyżki oliwy
Na sos :
3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
2 łyżki octu balsamico ( u mnie gęste balsamico z białego wina)
1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy ( u mnie bawarska)
szczypta soli
szczypta ciemnego cukru
6 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Chleb kroję w równą niewielką kostkę, przekładam do rondelka, wlewam oliwę, przyprawiam ziołami , chili , lekko solę - i na niewielkim ogniu rumienię grzanki, susząc jednocześnie - ok. 10 minut. Przekładam na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Dokładnie myję liście sałat, pomidory i ogórek. Na dużym talerzu na zewnątrz układam kawałki sałaty lollo rosso, w środku poszatkowaną sałatę lodową. Ogórek obieram, wycinam nasiona, kroję na paseczki - układam na sałacie lodowej. Przykrywam listkami sałaty dębolistnej, ozdabiam listkami bazylii i szpinaku. Okładam różyczkę z szynki, dookoła układam pokrojone w plasterki pomidory i oliwki, ozdabiam kaparami i ziarenkami granatu.
W wodzie rozpuszczam sól i cukier (najwygodniej zrobić to w niewielkim słoiku z zakrętką), dodaję balsamico, musztardę i oliwę - mieszam dokładnie potrząsając, aż wszystkie składniki się połączą. Polewam sałatkę sosem, posypuję grzankami.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz