Szukaj na blogu

Gulasz z wołowiny

      Gęsty, zawiesisty, aromatyczny sos i miękkie, soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Może być coś lepszego?





Składniki :

Ok. 1,5 kg mięsa wołowego z łopatki lub szynki
5-6 cebul
10 ząbków czosnku
2 łyżki mielonej słodkiej papryki 
1 spora marchewka starta na grubej tarce
kilka łyżek mąki
5 liści laurowych
olej do smażenia
szczypta cynamonu
sól , pieprz do smaku
3/4 litra bulionu wołowego
Przygotowanie : 
     Oczyszczone mięso kroję w duże kawałki i każdy lekko oprószam mąką, smażę partiami aż się zrumienią. Przekładam do garnka z grubym dnem. Zalewam mięso bulionem, dodaję liście laurowe, startą marchew i cebule, które pokrojone w dużą kostkę przesmażam wcześniej na tej samej patelni, na której smażyłam mięso. Duszę mięso ok. 2 godziny na wolnym ogniu, po czym dodaję czosnek posiekany na plasterki, paprykę i cynamon, doprawiam solą i pieprzem. Duszę jeszcze ok. godziny. Podaję z chlebem lub z czeskim knedlem, albo jako wspaniałą część skladową placka po węgiersku :)











Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger