Serowe placuszki z czosnkiem i chili
Placki z serka wiejskiego, który po usmażeniu daje świetny, ciągnąąąacy efekt ;) Szybki i łatwy obiad.
Składniki:
500 g. serka wiejskiego
2 czubate łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
1 i 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
szczypta soli i pieprzu
1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
Olej do smażenia
plus 3-4 łyżki bułki tartej do panierki
1 jajko do panierki
Przygotowanie :
Na sitku odsączam serek, a uzyskaną śmietankę mieszam z odrobiną soli i 1/2 ząbka czosnku. Podgrzewam ją lekko, by smaki się zmieszały. Do serka dodaję bułkę tartą, mąkę, ząbek czosnku, chili, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam dokładnie i odstawiam na kilka minut, aż bułka nasiąknie i ciasto zrobi się gęste i łatwe do lepienia. Formuję 6 placuszków, każdy panieruję w jajku i bułce, smażę na niewielkim ogniu ok. 4 minut z każdej strony. Podaję z czosnkową śmietanką.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz