Filet z kurczaka w sosie z leśnych grzybów (suszonych)
Wyśmienite danie do przygotowania w ok. pół godziny! Suszyłam ostatnio grzyby, więc to obiad bardzo na czasie. Do takiego kurczaka bardzo pasują ugotowane ziemniaki i sałatka z tartych buraczków, z cebulką.
ok. 400 kg fileta z piersi kurczaka (2 pojedyncze filety)
1 średnia cebula
3-4 łyżki oleju
garść suszonych grzybów leśnych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szklanka wrzątku (+ewentualnie do rozrzedzenia sosu)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby przekładam do miseczki, zalewam szklanką wrzątku, przykrywam, odstawiam na 5 minut.
Filety kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm, oprószam solą i pieprzem, po czym podsmażam na złoto na oleju.
W międzyczasie kroję w drobną kostkę obraną cebulę, a gdy mięso się podsmaży dorzucam ją na patelnię i dalej smażę (pod przykryciem) - do momentu, gdy cebula się zeszkli i troszkę zarumieni.
Odcedzam grzyby (płyn po moczeniu zostawiam!), lekko siekam, niech pozostaną w dużych kawałkach.
Grzyby dorzucam na patelnię i na mocnym ogniu smażę wszystko 2-3 minuty. Zmniejszam moc kuchenki, dolewam wodę po moczeniu grzybów, oraz te - posiekane.
Przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu duszę 15 minut, kontrolując poziom wody, powinna być ciągle na dnie patelni.
Następnie odlewam kilka łyżek sosu, odstawiam na kilka minut do przestudzenia, i rozprowadzam w nim mąkę ziemniaczaną.
Zawiesinę wlewam na patelnię, podgrzewając mieszam do zgęstnienia sosu.
Jeśli jest za gęsty, dolewam troszkę wrzątku.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki (wg gustu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz