Kotlety z łopatki z brokułem i serem pleśniowym
To był szybki i smaczny obiad. Kotlety dusiły się przez kilkanaście minut pod przykryciem, dzięki czemu były bardzo soczyste.
Składniki na 5-6 kotletów:
500 g. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 mała lub pół średniej cebuli
1 ząbek czosnku
ok. 150 g. różyczek brokuła (1 zostawiam do dekoracji)
1 jajko
1 zupełnie płaska łyżeczka soli (można dodawać ją stopniowo, do smaku)
0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu
ok. 50 g. sera z niebieską pleśnią
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski. Obraną cebulę kroję bardzo drobno, rozdrabniam też różyczki brokuła. Wszystko, razem z przyprawami, jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaję do mięsa i dokładnie wyrabiam masę. Następnie dzielę ją na 5-6 części i formuję okrągłe kotlety, które potem mocno spłaszczam. Kotlety obtaczam w mące i układam na średnio rozgrzanym oleju. Podsmażam do zezłocenia z obu stron, po czym na górze każdego kotleta rozkruszam trochę sera, i przykrywam patelnię. Zmniejszam ogień i smażę jeszcze przez ok. 15 minut. Podaję na gorąco, oprószone posiekanym brokułem, z sałatą i pomidorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz