Grillowane pikantne kotlety mielone z marchewką
Pyszne, soczyste, pikantne kotleciki w ciekawym kształcie cygar. Podałam je na prostej sałatce z ogórka kiszonego i czerwonej cebuli, do tego jeszcze kromka żytniego chleba, pomidorki koktajlowe, i obiad smakuje wyśmienicie!
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej z karkówki lub łopatki wieprzowej
2 małe szalotki
2 duże ząbki czosnku
1 mała marchew (ok. 70-80 g)
1 mała, zielona ostra papryczka
1 łyżka kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju do posmarowania patelni
Dodatkowo:
1-2 ogórki kiszone
niewielka czerwona cebula
Przygotowanie:
Obraną marchewkę ścieram na drobnej tarce; obrane szalotki bardzo drobno siekam, papryczkę (bez nasion) kroję również jak najdrobniej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiam dłonią razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przez kilka minut, aż masa stanie się zwarta i kleista. Dodaję śmietanę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie mieszam. Masę dzielę na 6-8 porcji, każdą formuję na kształt cygara i nadziewam wzdłuż na patyczek do szaszłyków.
Grilluję na patelni (z odrobiną oleju), odwracając by wszystkie strony równo się usmażyły, łącznie ok. 10 minut.
Ogórka i czerwoną cebulę kroję w cienkie plasterki, układam na talerzu, i na nie wykładam kotlety.
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej z karkówki lub łopatki wieprzowej
2 małe szalotki
2 duże ząbki czosnku
1 mała marchew (ok. 70-80 g)
1 mała, zielona ostra papryczka
1 łyżka kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju do posmarowania patelni
Dodatkowo:
1-2 ogórki kiszone
niewielka czerwona cebula
Przygotowanie:
Obraną marchewkę ścieram na drobnej tarce; obrane szalotki bardzo drobno siekam, papryczkę (bez nasion) kroję również jak najdrobniej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiam dłonią razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przez kilka minut, aż masa stanie się zwarta i kleista. Dodaję śmietanę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie mieszam. Masę dzielę na 6-8 porcji, każdą formuję na kształt cygara i nadziewam wzdłuż na patyczek do szaszłyków.
Grilluję na patelni (z odrobiną oleju), odwracając by wszystkie strony równo się usmażyły, łącznie ok. 10 minut.
Ogórka i czerwoną cebulę kroję w cienkie plasterki, układam na talerzu, i na nie wykładam kotlety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz