Sałatka z jajkiem i brokułem z sosem jogurtowym
Lekka, idealna na kolację - i choć prosta, to naprawdę bardzo smaczna sałatka z jajkiem na twardo!
Składniki na 2 porcje:
4 jajka
1 niewielki brokuł
12 suszonych pomidorów z oleju
sałata lodowa (posiekana, po garści na porcję)
Sos:
200 g. jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
U mnie dodatkowo:
kilka pomidorków koktajlowych, upieczonych z oliwą i odrobiną soli ziołowej
Przygotowanie:
Jajka gotuję na twardo, po czym je obieram.
4 jajka
1 niewielki brokuł
12 suszonych pomidorów z oleju
sałata lodowa (posiekana, po garści na porcję)
Sos:
200 g. jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
U mnie dodatkowo:
kilka pomidorków koktajlowych, upieczonych z oliwą i odrobiną soli ziołowej
Przygotowanie:
Jajka gotuję na twardo, po czym je obieram.
Brokuł gotuję prawie do miękkości w osolonej wodzie, gdy lekko przestygnie dzielę go na pojedyncze różyczki.
Na talerzach rozkładam pokrojoną (lub porwaną na kawałki) sałatę lodową, kawałki brokuła i pokrojone na kawałki pomidory z oleju.
Mieszam dokładnie wszystkie składniki sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na talerzach rozkładam pokrojoną (lub porwaną na kawałki) sałatę lodową, kawałki brokuła i pokrojone na kawałki pomidory z oleju.
Mieszam dokładnie wszystkie składniki sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Wykładam sos na warzywa na talerzach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz