Szukaj na blogu

Sos śmietanowo-pomidorowy z kurczakiem i pieczarkami (do makaronu lub ryżu)

To bardzo dobry sos do makaronu i ryżu. Gęsty i treściwy, nikogo nie pozostawi głodnym. Łatwy w przygotowaniu - wszystko zrobiłam na tej samej, sprawdzonej już zresztą przez mnie wielokrotnie, doskonałej patelni firmy Zwieger, z serii Obsidian)






Składniki:
400 g. fileta z piersi kurczaka
sól ziołowa (lub sól i pieprz) do smaku
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 średniej wielkości cebula
1 niewielka marchewka
1 niewielka pietruszka
6-8 pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 pełne łyżki przecieru pomidorowego
3 pełne łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
3-4 łyżki oleju
ok. 3/4 szklanki wrzątku do podlewania sosu
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki, cebulę w kostkę - posypuję je solą ziołową (lub solą i pieprzem) oraz mieloną papryką, mieszam. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam mięso z cebulą, mieszając podsmażam przez 5 minut. Obrane marchew i pietruszkę ścieram na tarce z grubymi oczkami, po czym dokładam je na patelnię. Ponownie podsmażam kilka minut, mieszając.  Pieczarki kroję na pół, a potem na plasterki, i pokrojone dorzucam na patelnię. Całość oprószam solą, przykrywam patelnię i podsmażam 15 minut, kilkukrotnie mieszając.
W oddzielnej miseczce mieszam przecier pomidorowy, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam też wstępnie sos solą i pieprzem i wykładam na podduszone mięso. Mieszam i na niewielkim ogniu, pod przykryciem, duszę do miękkości mięsa, regulując gęstość sosu wodą (bez dolania wody sos będzie bardzo gęsty). Gdy mięso jest miękkie, ostatecznie doprawiam całość do smaku, dodaję posiekaną natkę pietruszki i podaję z makaronem lub ryżem.















Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger