Szukaj na blogu

Makron z kremowym sosem z kurczakiem i pieczarkami

Są dni, gdy człowiek nie ma ani pomysłu, ani zbyt wiele ochoty na gotowanie, i właśnie na taki czas polecam tenże pyszny makaron z jeszcze pyszniejszym, kremowym sosem!
Wystarczy mieć kawałek fileta z kurczaka, kilka pieczarek, słodką śmietankę i niezawodną patelnię (z firmy Zwieger)!




Składniki:
300 g. fileta z piersi kurczaka
pół średniej wielkości cebuli
pół łyżki mąki pszennej
10-12 średniej wielkości pieczarek
300 g. śmietanki 30% 
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 łyżki oleju
sól ziołowa lub sól i pieprz do smaku
dowolny makaron, u mnie pszenny Udon
Przygotowanie:
(W czasie przygotowywania sosu gotuję makaron)
Cebulę kroję w drobną kostkę, mięso również w kostkę, trochę większą. Posypuję je solą ziołową (lub solą i pieprzem), oraz 1/3 mąki. Mieszam. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam mięso z cebulą i mieszając podsmażam 5 minut, do lekkiego zezłocenia. Przykrywam patelnię, zmniejszam moc palnika, duszę 10 minut. Pieczarki kroję na pół, a potem na cienkie plasterki, dorzucam na patelnię. Bez pokrywki podsmażam 2-3 minuty, potem ponownie pod pokrywką -10 minut. Śmietankę
przelewam do miseczki i trzepaczką rozprowadzam w niej resztę mąki. Zawiesinę przelewam na patelnię, mieszam podgrzewając. Sos zgęstnieje - jeśli stanie się zbyt gęsty, trzeba rozprowadzić go niewielką ilością wrzątku. Na koniec doprawiam sos ostatecznie do smaku. Podaję z porcją makaronu.










Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger