Szukaj na blogu

Kurczak w powidłach (pieczony)

Lubię wykorzystywać powidła śliwkowe do pieczenia mięs. Używam ich najczęściej do pysznej marynaty, która sprawia, że finalnie mięso jest delikatne i soczyste, słodko-pikantne i bardzo, bardzo smaczne!



Składniki:
ok. 1 kg kawałów kurczaka
Marynata:
1 łyżka powideł śliwkowych
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Obrane: cebulę i czosnek siekam bardzo drobno, po czym łączę z pozostałymi składnikami marynaty.
Marynatą pokrywam kawałki mięsa, i szczelnie przykryte odstawiam najlepiej na noc do lodówki.
Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, wykładam kurczaka razem  z marynatą, przykrywam. Piekę przez ok. godzinę w temperaturze 190 stopni C, po czym odkrywam i piekę do miękkości i zarumienienia (ok. 15 minut)






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger