Ciasto na herbatnikach
Chodziło za mną coś słodkiego od trzech dni - najpierw ugotowałam budyń. Potem zrobiłam z niego krem, a na końcu wymyśliłam to ciacho 😀
Składniki (blacha 20 na 25 cm):
Krem budyniowy:
- 300 g mleka 3,2%
- 100 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- 50 g masła
- 180 g mascarpone
Dodatkowo:
- 1 łyżka ciemnego kakao
- herbatniki waniliowe typu petitki (ok. 350 g)
Polewa:
- 150 g mlecznej czekolady
- 1/3 szklanki mleka
- pełnotłuste mleko w proszku (ok. 1/2 szklanki)
Przygotowanie:
Budyń: (można go ugotować dzień wcześniej)
Odlewam 1/3 mleka i mieszam je dokładnie z jajkiem, cukrami i skrobią.
Resztę mleka podgrzewam razem z masłem, a gdy zacznie się gotować, wlewam mieszankę z jajkiem.
Nie przerywając mieszania gotuję gęsty budyń, po czym przykrywam go folią spożywczą w taki sposób, by dotykała jego powierzchni (to zapobiegnie tworzeniu się kożucha).
Budyń pozostawiam do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
Wystudzony budyń krótko miksuję, a potem dodaję mascarpone (w kilku porcjach) i miksuję do uzyskania gładkiego kremu.
Odkładam 1/3 kremu i mieszam go z kakao.
Złożenie:
Na dnie blachy układam herbatniki.
Wykładam połowę jasnego kremu, wyrównuję, przykrywam kolejną warstwą herbatników.
Wykładam ciemny krem, wyrównuję, przykrywam herbatnikami.
Wykładam resztę jasnego kremu, a na nim rozkładam ostatnią warstwę herbatników.
Polewa:
Podgrzewam mleko, wrzucam rozdrobnioną czekoladę i mieszam, aż ta się rozpuści.
Dodaję porcjami mleko w proszku, mieszając rózgą kuchenną – do uzyskania dośc gęstej, gładkiej polewy.
Wykładam ją na ciasto (ja wkruszyłam do niej kilka herbatników, które mi zostały).
Ciasto przykrywam i wstawiam do lodówki, najlepsze jest po 2 dniach, kiedy zupełnie zmięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz