Figi i morele w boczku
Pomysł na banalnie prostą przekąskę, która wymaga jedynie trzech składników, a przygotowanie jej zajmie pół godziny. Jest pyszna, można ją podać od razu po upieczeniu, gdy jeszcze będzie gorąca, ale smakuje również gdy wystygnie.
suszone figi
suszone morele
boczek wędzony w plastrach (surowy)
Dodatkowo:
olej do natłuszczenia blachy
mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Plastry boczku oprószam z jednej strony pieprzem.
Każdą figę zawijam w plaster boczku, a morelę w połówkę plastra (morele są zazwyczaj mniejsze niż figi) starając się okręcić boczek dookoła owoców.
Tak przygotowane owoce nadziewam na patyczki do szaszłyków, zachowując odstępy, a potem układam je w blaszce (warto ją leciutko posmarować olejem).
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra- dół, bez termoobiegu) na 20-25 minut.
W czasie pieczenia przekręcam patyczki, by każdy owoc równo się upiekł.
Przed podaniem zdejmuję z patyczków.
Podaję z wykałaczkami, by łatwo było zjeść każdą porcję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz