Babka ziemniaczana
Pochodzę z Podlasia, i taka babka to dla mnie smak z dzieciństwa. Zrobiona z drobno startych ziemniaków, z dodatkiem wędzonego boczku i cebuli, jest aksamitna i delikatna w smaku. Wspaniale smakuje odsmażona na patelni!
Jeśli lubisz placki ziemniaczane, babkę ziemniaczaną z całą pewnością również polubisz.
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1,5 średniej wielkości cebuli
3 jajka
150 g wędzonego boczku
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1-2 łyżki suszonego majeranku
Przygotowanie:
Boczek i jedną cebulę kroję w małą kostkę.
Pokrojony boczek wrzucam na patelnię i przesmażam do wytopienia się tłuszczu (jesli jest chudy, można dodać łyżkę oleju), po czym dodaję do niego cebulę i pod przykryciem smażę na średnim ogniu przez kilka minut, żeby cebula się zeszkliła.
Obrane ziemniaki ścieram na drobnej tarce do dużej miski.
Odlewam płyn, który się zbierze.
Ścieram pół cebuli, również na drobnej tarce, dodaję do ziemniaków razem z jajkami, solą, pieprzem i majerankiem.
Dokładnie mieszam.
Dodaję całą zawartość patelni (z tłuszczem), jeszcze raz dokładnie mieszam.
Masę przelewam do formy do pieczenia, wcześniej nasmarowanej olejem i posypanej mąką lub bułką tartą.
Piekę przez 1 godzinę w 200 stopniach C (góra-dół, bez termoobiegu).
W czasie pieczenia 2 lub 3 razy smaruję dodatkowo powierzchnię babki olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz