Szukaj na blogu

Bajgle

Najpierw gotowane, potem pieczone - ten zabieg sprawia, że są niepowtarzalne w smaku: w środku delikatne, o zwartym miąższu, a na zewnątrz miękka, pyszna skórka. Idealne do przygotowania pysznych kanapek!





Składniki (6 sztuk):

2 szklanki mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

1 szklanka ciepłej wody

1,5 łyżeczki cukru

1,5 łyżeczki soli

4 łyżki rozpuszczonego masła (liczymy łyżki po rozpuszczeniu, nie przed)

Do gotowania:

2 litry wody

2 łyżeczki miodu

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka sody 

jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszam do miseczki, dodaję cukier, pół szklanki ciepłej wody i 3 łyżki mąki (z całej ilości).

Mieszam dokładnie i odstawiam w ciełe miejsce na 10 minut, do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i wyrośnięty zaczyn, oraz pozostałą wodę.

Mieszam do połączenia, po czym wyrabiam ciasto, i po chwili dodaję masło.

Wyrabiam przez kilka minut, przykrywam i odstawiam do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przekładam na blat posypany lekko mąką, dzielę na 6 równych części.

Z każdej częsci robię wałek, na nastepnie (bardzo dokładnie) sklejam jego końce tak, by utworzył się obwarzanek.

Tak przygotowane bułki układam na nlacie oprószonym mąką, przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut, do napuszenia.

Pod koniec wyrastania rozgrzewam piekarnik do 220 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).

Gdy bułki rosną w szerokim garnku zagotowuję wodę razem z sodą, miodem i solą.

Wyrośnięte bajgle gotuję po minucie z każdej strony, po czym od razu ostrożnie przekładam na blachę wyłożoną papierem.

Smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję sezamem, makiem lub czarnuszką.

Piekę przez 20 minut.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger