Bajgle
Najpierw gotowane, potem pieczone - ten zabieg sprawia, że są niepowtarzalne w smaku: w środku delikatne, o zwartym miąższu, a na zewnątrz miękka, pyszna skórka. Idealne do przygotowania pysznych kanapek!
Składniki (6 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki rozpuszczonego masła (liczymy łyżki po rozpuszczeniu, nie przed)
Do gotowania:
2 litry wody
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszam do miseczki, dodaję cukier, pół szklanki ciepłej wody i 3 łyżki mąki (z całej ilości).
Mieszam dokładnie i odstawiam w ciełe miejsce na 10 minut, do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i wyrośnięty zaczyn, oraz pozostałą wodę.
Mieszam do połączenia, po czym wyrabiam ciasto, i po chwili dodaję masło.
Wyrabiam przez kilka minut, przykrywam i odstawiam do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładam na blat posypany lekko mąką, dzielę na 6 równych części.
Z każdej częsci robię wałek, na nastepnie (bardzo dokładnie) sklejam jego końce tak, by utworzył się obwarzanek.
Tak przygotowane bułki układam na nlacie oprószonym mąką, przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut, do napuszenia.
Pod koniec wyrastania rozgrzewam piekarnik do 220 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).
Gdy bułki rosną w szerokim garnku zagotowuję wodę razem z sodą, miodem i solą.
Wyrośnięte bajgle gotuję po minucie z każdej strony, po czym od razu ostrożnie przekładam na blachę wyłożoną papierem.
Smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję sezamem, makiem lub czarnuszką.
Piekę przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz