Ciasto z bananami, czekoladą i bakaliami
Ciasto jest naprawdę pyszne: wilgotne i bogate w smaku, i lepsze z dnia na dzień. Polecam serdecznie!
Składniki na dużą keksówkę (8 na 30 cm):
4-5 dojrzałych bananów
100 g. rodzynek
kilka suszonych moreli
kilka suszonych śliwek
1 tabliczka gorzkiej czekolady (posiekana na kawałki)
110 g. miękkiego masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
2 jajka
Dodatkowo:
masło do posmarowana formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Drobno siekam morele i śliwki.
4-5 dojrzałych bananów
100 g. rodzynek
kilka suszonych moreli
kilka suszonych śliwek
1 tabliczka gorzkiej czekolady (posiekana na kawałki)
110 g. miękkiego masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
2 jajka
Dodatkowo:
masło do posmarowana formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Drobno siekam morele i śliwki.
Jajka ubijam z cukrem (mikserem) na puszystą masę.
Masło rozpuszczam.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą, obrane banany ścieram na tarce z grubymi oczkami. Łączę wszystkie składniki, mieszam łyżką do połączenia się w jednolitą masę.
Masę wykładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką keksówki.
Piekę w 170 stopniach (góra-dół, bez termoobiegu) do 1,5 godziny - sprawdzam patyczkiem.
Po wystudzeniu oprószam pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz