Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej
Ta wersja pieczonych pałek z kurczaka wyjątkowo nam dziś posmakowała! Pięknie zarumienione, z pyszną skórką, bardzo soczyste i delikatne w środku.
Składniki:
1,5 kg pałek z kurczaka
Marynata:
1 płaska łyżka soli
pół płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 pełna łyżeczka miękkiego miodu (lub 2 łyżki płynnego)
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka curry
1 łyżka czosnku granulowanego
3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
3 łyżki oleju
1 średnia cebula
Przygotowanie:
Mieszam dokładnie wszystkie składniki marynaty i nacieram nią mięso.
Najlepiej zostawić je szczelnie zamknięte na 48 godzin w lodówce.
Przed pieczeniem:
Obraną cebulę kroję w piórka, wykładam na dno naczynia (wcześniej wlewam olej).
Wykładam kawałki kurczaka, wlewam pozostałą marynatę.
Piekę, najlepiej w rękawie, w temperaturze 160 stopni C przez 2-2,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz