Szukaj na blogu

Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej

Ta wersja pieczonych pałek z kurczaka wyjątkowo nam dziś posmakowała! Pięknie zarumienione, z  pyszną skórką, bardzo soczyste i delikatne w środku. 

Składniki: 

1,5 kg pałek z kurczaka

Marynata:

1 płaska łyżka soli

pół płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 pełna łyżeczka miękkiego miodu (lub 2 łyżki płynnego)

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka curry

1 łyżka czosnku granulowanego

3 pełne łyżki jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

3 łyżki oleju

1 średnia cebula

Przygotowanie:

Mieszam dokładnie wszystkie składniki marynaty i nacieram nią mięso.

Najlepiej zostawić je szczelnie zamknięte na 48 godzin w lodówce.

Przed pieczeniem:

Obraną cebulę kroję w piórka, wykładam na dno naczynia (wcześniej wlewam olej).

Wykładam kawałki kurczaka, wlewam pozostałą marynatę.

Piekę, najlepiej w rękawie, w temperaturze 160 stopni C przez 2-2,5 godziny.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger