Pieczarki zapiekane z porem
Wpadły mi dziś w ręce bardzo duże i ładne pieczarki, a z takiej okazji zawsze korzystam - więc na obiad zjedliśmy pieczarki faszerowane porem, z dodatkiem boczku i sera. Pyszności!
Składniki (porcja na 2 osoby):
4 duże pieczarki
1 niewielki por
ok. 50 g wędzonego boczku w plastrach
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
świeży lub suszony tymianek do smaku
ser mozarella
ser pleśniowy typu lazur
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczam pieczarki.
Ostrym możykiem usuwam nóżki.
Wnętrze pieczarek oprószam solą i pieprzem, po czym na dnie układam plasterek mozzarelli.
Pieczarki układam w naczyniu do pieczenia (na dno wlewam 1-2 łyżkę oleju).
Wycięte nóżki drobno siekam.
Kroję drobno boczek i przesmażam na oleju przez chwilę, po czym dodaję drobno pokrojony por, a po kilku minutach posiekane nóżki.
Dodaję masło, doprawiam wszystko do smaku tymiankiem, solą i pieprzem i duszę pod przykryciem ok. 5 minut.
Tak przygotowanym farszem wypełniam pieczarki, a z góry posypuję je pokruszonym serem typu lazur.
Można dodatkowo posypać wszystko ostrą papryką.
Przykrywam szczelnie naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 25 minut - po tym czasie odkrywam naczynie i zapiekam pieczarki do lekkiego zarumienienia się sera (można włączyć funkcję grilla).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz