Szukaj na blogu

Pieczarki zapiekane z porem

Wpadły mi dziś w ręce bardzo duże i ładne pieczarki, a z takiej okazji zawsze korzystam - więc na obiad zjedliśmy pieczarki faszerowane porem, z dodatkiem boczku i sera. Pyszności!




Składniki (porcja na 2 osoby):

4 duże pieczarki

1 niewielki por

ok. 50 g wędzonego boczku w plastrach

1 łyżka oleju

1 łyżeczka masła

świeży lub suszony tymianek do smaku

ser mozarella

ser pleśniowy typu lazur

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Oczyszczam pieczarki.

Ostrym możykiem usuwam nóżki.

Wnętrze pieczarek oprószam solą i pieprzem, po czym na dnie układam plasterek mozzarelli.

Pieczarki układam w naczyniu do pieczenia (na dno wlewam 1-2 łyżkę oleju).

Wycięte nóżki drobno siekam.

Kroję drobno boczek i przesmażam na oleju przez chwilę, po czym dodaję drobno pokrojony por, a po kilku minutach posiekane nóżki.

Dodaję masło, doprawiam wszystko do smaku tymiankiem, solą i pieprzem i duszę pod przykryciem ok. 5 minut.

Tak przygotowanym farszem wypełniam pieczarki, a z góry posypuję je pokruszonym serem typu lazur.

Można dodatkowo posypać wszystko ostrą papryką.

Przykrywam szczelnie naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 25 minut - po tym czasie odkrywam naczynie i zapiekam pieczarki do lekkiego zarumienienia się sera (można włączyć funkcję grilla).






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger