Szukaj na blogu

Placki z czerwonej soczewicy

Placki zrobiłam z ugotowanej czerwonej soczewicy z dodatkiem cebuli, puszystego twarożku i aromatycznych przypraw. Są aksamitne w środku, o delikatnym smaku. Polecam serdecznie, są bardzo smaczne!



Składniki (15 sztuk):

pół szklanki czerwonej soczewicy

1 szklanka wody

1 średniej wielkości cebula

2 pełne łyżki mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki puszystego serka śmietankowego

1- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

pół łyżeczki curry

pół łyżeczki czosnku granulowanego

do smaku: sól i pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Soczewicę zalewam wodą, lekko solę i gotuję do miękkości.

W międzyczasie drobno kroję cebulę i podsmażam ją do zezłocenia na niewielkiej ilości oleju.

Do ugotowanej soczewicy dodaję podsmażoną cebulę (bez tłuszczu) i natkę pietruszki, dokładnie mieszam.

Gdy wszystko trochę przestygnie dodaję mąkę i ponownie mieszam.

Dodaję jajko i serek, mieszam do uzyskania dość rzadkiej masy (konsystencja śmietany), doprawiam do smaku: solą, pieprzem, curry i czosnkiem granulowanym.

Rozgrzewam olej na patelni (całe dno powinno być zakryte), wykładam po łyżce masy.

Smażę placuszki z obu stron na rumiano.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger