Placki z czerwonej soczewicy
Placki zrobiłam z ugotowanej czerwonej soczewicy z dodatkiem cebuli, puszystego twarożku i aromatycznych przypraw. Są aksamitne w środku, o delikatnym smaku. Polecam serdecznie, są bardzo smaczne!
Składniki (15 sztuk):
pół szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka wody
1 średniej wielkości cebula
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki puszystego serka śmietankowego
1- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki czosnku granulowanego
do smaku: sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę zalewam wodą, lekko solę i gotuję do miękkości.
W międzyczasie drobno kroję cebulę i podsmażam ją do zezłocenia na niewielkiej ilości oleju.
Do ugotowanej soczewicy dodaję podsmażoną cebulę (bez tłuszczu) i natkę pietruszki, dokładnie mieszam.
Gdy wszystko trochę przestygnie dodaję mąkę i ponownie mieszam.
Dodaję jajko i serek, mieszam do uzyskania dość rzadkiej masy (konsystencja śmietany), doprawiam do smaku: solą, pieprzem, curry i czosnkiem granulowanym.
Rozgrzewam olej na patelni (całe dno powinno być zakryte), wykładam po łyżce masy.
Smażę placuszki z obu stron na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz