Oponki jogurtowe
Przy dobrych wiatrach wystarczy 20 minut na ich przygotowanie 😀
Składniki (małą porcja, ok. 18-20 sztuk):
150 g puszystego serka jogurtowego
1 małe jajko
20 g cukru waniliowego
3 g sody (pół płaskiej łyżeczki)
150 g mąki pszennej
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Serek przekładam do miski, dodaję jajko i cukier waniliowy, dokładnie mieszam łyżką.
Dodaję sodę i mąkę, mieszam do połączenia, a potem wyrabiam dłonią do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto rozwałkowuję na grubość 1 cm.
Wycinam kółka o średnicy 4-5 cm, a potem w nich jeszcze mniejsze - tak by powstały charakterystyczne oponki.
Smażę na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron - po 2-3 minuty z każdej.
Po usmażeniu odkładam na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz