Szukaj na blogu

Oponki jogurtowe

 Przy dobrych wiatrach wystarczy 20 minut na ich przygotowanie 😀

Składniki (małą porcja, ok. 18-20 sztuk):

150 g puszystego serka jogurtowego

1 małe jajko

20 g cukru waniliowego

3 g sody (pół płaskiej łyżeczki)

150 g mąki pszennej

olej do głębokiego smażenia

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Serek przekładam do miski, dodaję jajko i cukier waniliowy, dokładnie mieszam łyżką.

Dodaję sodę i mąkę, mieszam do połączenia, a potem wyrabiam dłonią do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto rozwałkowuję na grubość 1 cm.

Wycinam kółka o średnicy 4-5 cm, a potem w nich jeszcze mniejsze - tak by powstały charakterystyczne oponki.

Smażę na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron - po 2-3 minuty z każdej.

Po usmażeniu odkładam na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger