Ciasto Ferrero
Ciasto dla miłośników nutelli i orzechów, bo tych jest tu naprawdę sporo. Smakuje bardo podobnie do cukierków o tej samej nazwie.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Blaty bezowo-orzechowe (3 sztuki):
- 9 białek
- 320 g cukru
- 350 g orzechów laskowych
- 40 g gorzkiej czekolady, zmielonej lub bardzo drobno posiekanej
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Krem:
- 450 g nutelli
- 450 g mascarpone
- 50 g orzechów laskowych
Do przybrania:
- cukierki Ferrero
- borówki
- orzechy laskowe
Przygotowanie:
Wszystkie orzechy laskowe prażę na suchej, rozgrzanej patelni lub podpiekam w piekarniku – by zyskały bardziej wyrazisty smak.
Kiedy są gotowe, mocno rozdrabniam je w malakserze.
Blaty bezowo-orzechowe
(najlepiej jest upiec blaty w 3 takich samych blachach, jeśli nie jest to możliwe, trzeba je przygotować osobno, po kolei)
Białka ubijam razem z cukrem do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
Pod koniec ubijania dodaję skrobię.
Do ubitej bezy dodaję zmielone: czekoladę i orzechy laskowe (350 g). mieszam łopatką.
Masę dzielę na 3 części.
Dno i boki blach wykładam papierem, a następnie wykładam masę bezową.
Wyrównuję powierzchnię blatów i piekę przez 3 godziny w 120 stopniach C (góra-dół, bez termoobiegu).
Upieczone blaty wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
Krem:
Mascarpone ubijam razem z nutellą na puszysty, gładki krem, a potem dodaję zmielone orzechy (50 g) i mieszam łopatką.
Złożenie:
Z blatów ostrożnie zdejmuję papier.
Krem dzielę na 3 równe części i po kolei składam ciasto:
– blat bezowo-orzechowy
– wartwa kremu
– blat bezowo-orzechowy
– warstwa kremu
– blat bezowo-orzechowy
– ostatnia warstwa kremu.
Wszystko wyrównuję, ozdabiam i odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz