Szukaj na blogu

Ciasto Ferrero

Ciasto dla miłośników nutelli i orzechów, bo tych jest tu naprawdę sporo. Smakuje bardo podobnie do cukierków o tej samej nazwie. 

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Blaty bezowo-orzechowe (3 sztuki):

  • 9 białek
  • 320 g cukru
  • 350 g orzechów laskowych
  • 40 g gorzkiej czekolady, zmielonej lub bardzo drobno posiekanej
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Krem:

  • 450 g nutelli
  • 450 g mascarpone
  • 50 g orzechów laskowych

Do przybrania:

  • cukierki Ferrero
  • borówki
  • orzechy laskowe

Przygotowanie:

Wszystkie orzechy laskowe prażę na suchej, rozgrzanej patelni lub podpiekam w piekarniku – by zyskały bardziej wyrazisty smak.

Kiedy są gotowe, mocno rozdrabniam je w malakserze.

Blaty bezowo-orzechowe

(najlepiej jest upiec blaty w 3 takich samych blachach, jeśli nie jest to możliwe, trzeba je przygotować osobno, po kolei)

Białka ubijam razem z cukrem do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.

Pod koniec ubijania dodaję skrobię.

Do ubitej bezy dodaję zmielone: czekoladę i orzechy laskowe (350 g). mieszam łopatką.

Masę dzielę na 3 części.

Dno i boki blach wykładam papierem, a następnie wykładam masę bezową.

Wyrównuję powierzchnię blatów i piekę przez 3 godziny w 120 stopniach C (góra-dół, bez termoobiegu).

Upieczone blaty wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.

Krem:

Mascarpone ubijam razem z nutellą na puszysty, gładki krem, a potem dodaję zmielone orzechy (50 g) i mieszam łopatką.

Złożenie:

Z blatów ostrożnie zdejmuję papier.

Krem dzielę na 3 równe części i po kolei składam ciasto:

– blat bezowo-orzechowy

– wartwa kremu

– blat bezowo-orzechowy

– warstwa kremu

– blat bezowo-orzechowy

– ostatnia warstwa kremu.

Wszystko wyrównuję, ozdabiam i odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger