Drożdżówka z owocami i kruszonką
Zimno, zimno! A na chłody najlepsza jest świeżutka, pachnąca, puszysta drożdżowka z owocami!
Składniki (blacha 30 na 40 cm):
Zaczyn:
450 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
50 g cukru
40 g świeżych drożdży
100 g mąki pszennej
Pozostałe składniki ciasta:
800 g mąki pszennej
60 g cukru waniliowego
115 g cukru
2 g drobnej soli
5 żółtek
80 g rozpuszczonego (nie gorącego) masła
Dodatkowo:
miękkie owoce:
ok. 20 (sztuk) średnich truskawek
kilka śliwej, drobno pokrojonych
ok. 300 g malin
(lub inne sezonowe)
standardowa kruszonka (1 część masła, 1 część cukru, 2 części mąki pszennej)
Przygotowanie:
Blachę natłuszczam i posypuję mąką.
Zaczyn:
Do ciepłego mleka wkruszam świeże drożdże, dodaję cukier i mąkę, wszystko dokładnie mieszam rózgą do gładkiej konsystencji.
Przykrywam folią spożywczą, odstawiam w ciepłe miejsce (max 50 stopni C) na 15-20 minut, do wyrośnięcia.
Ciasto:
Przesiewam mąkę do miski, dodaję pozostałe składniki (z wyjątkiem masła) oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiam do uzyskania gładkiego ciasta - będzie dość luźne i będzie kleić się do rąk.
Gdy ciasto będzie gładkie, dodaję w 2 częściach masło, każdorazowo wgniatając je całkowicie w ciasto.
Wyrabiam jeszcze 3-5 minut.
Dużą miskę oprószam mąką, przekładam wyrobione ciasto.
Szczelnie przykrywam miskę folią spożywczą i odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (max 50 stopni C) - na ok. 35-40 minut - musi podwoić objętość.
Gdy ciasto wyrośnie przekładam je na podsypany niewielką ilością mąki blat, krótko wyrabiam by je odgazować.
Ciasto rozwałkowuję i wykładam równomiernie na dnie blachy.
Blachę odstawiam w ciepłe miejsce (max 50 stopni C) na 15 minut.
Gdy lekko podrośnie, rozkładam na całej powierzchni pokropjone (niezbyt grubo) owoce.
Na owocach rozsypuję kruszonkę.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz