Banan w waniliowym cieście
Mieliśmy ochotę na deser, a nie miałam w domu nic oprócz bananów, Niewiele myśląc usmażyłam plasterki banana w słodkim, waniliowym cieście - smakowują wyśmienicie, zwłaszcza jeszcze ciepłe!
Składniki:
3-4 banany
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
0,5 szklanki mleka 3,2%
szczypta soli
1 pełna łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
1-2 łyżki mąki pszennej
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mieszam wszystkie składniki ciasta, najlepiej rózgą - ma być gładkie i gęste.
Odstawiam je na 5 minut.
Obieram banany i kroję je w plasterki ok. 0,5 cm grubości (najlepiej kroić po jednym bananie, żeby nie ciemniały).
Każdy plasterek banana z obu stron obtaczam w mące.
Rozgrzewam dość mocno olej na patelni - musi go być sporo, powinna to być wartswa minimum 3-4 milimetry.
Każdy plasterek banana zanurzam w cieście i od razu przenoszę na gorący olej. Wygodnie można to zrobić przy pomocy patyczka do szaszłyków.
Plasterki smażę z obu stron na rumiano.
Po usmażeniu na chwilę przenoszę na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz