Szukaj na blogu

Banan w waniliowym cieście

Mieliśmy ochotę na deser, a nie miałam w domu nic oprócz bananów, Niewiele myśląc usmażyłam plasterki banana w słodkim, waniliowym cieście - smakowują wyśmienicie, zwłaszcza jeszcze ciepłe!




Składniki:

3-4 banany

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

0,5 szklanki mleka 3,2%

szczypta soli

1 pełna łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

1-2 łyżki mąki pszennej

cukier puder do oprószenia

olej do smażenia

Przygotowanie:

Mieszam wszystkie składniki ciasta, najlepiej rózgą - ma być gładkie i gęste.

Odstawiam je na 5 minut.

Obieram banany i kroję je w plasterki ok. 0,5 cm grubości (najlepiej kroić po jednym bananie, żeby nie ciemniały).

Każdy plasterek banana z obu stron obtaczam w mące.

Rozgrzewam dość mocno olej na patelni - musi go być sporo, powinna to być wartswa minimum 3-4 milimetry.

Każdy plasterek banana zanurzam w cieście i od razu przenoszę na gorący olej. Wygodnie można to zrobić przy pomocy patyczka do szaszłyków.

Plasterki smażę z obu stron na rumiano.

Po usmażeniu na chwilę przenoszę na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem plasterki lekko oprószam cukrem pudrem.




















Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger