Królik duszony w sosie śmietanowym
Delikatne królicze mięso w kremowym sosie może być alternatywą dla kurczaka, bo smakuje troszkę podobnie. Jest bogate w wartości odżywcze, dostarcza nam sporej ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych.
Składniki :
1 tuszka królika
1 szklanka bulionu drobiowego
2 łyżki kremowego octu balsamico
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki smalcu ( lub 5 oleju)
2 ząbki czosnku
2-3 gałązki świeżego tymianku
2 listki laurowe
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
1 łyżeczka delikatnej, niezbyt ostrej musztardy ( u mnie ziołowa)
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Umytą i dokładnie osuszoną tuszkę królika dzielę na równe kawałki. Oprószam je lekko mąką i smażę przez kilka minut na smalcu, aż się zrumienią, po czym polewam balsamico, lekko solę i dolewam bulion. Dodaję liście laurowe i zmiażdżony czosnek, przykrywam i duszę ok. 30-40 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Śmietankę mieszam z musztardą i dodaję do sosu. Doprawiam solą i pieprzem. Mięso podaję w sosie posypane posiekanym świeżym koperkiem.
Przepis autorski.
Składniki :
1 tuszka królika
1 szklanka bulionu drobiowego
2 łyżki kremowego octu balsamico
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki smalcu ( lub 5 oleju)
2 ząbki czosnku
2-3 gałązki świeżego tymianku
2 listki laurowe
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
1 łyżeczka delikatnej, niezbyt ostrej musztardy ( u mnie ziołowa)
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Umytą i dokładnie osuszoną tuszkę królika dzielę na równe kawałki. Oprószam je lekko mąką i smażę przez kilka minut na smalcu, aż się zrumienią, po czym polewam balsamico, lekko solę i dolewam bulion. Dodaję liście laurowe i zmiażdżony czosnek, przykrywam i duszę ok. 30-40 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Śmietankę mieszam z musztardą i dodaję do sosu. Doprawiam solą i pieprzem. Mięso podaję w sosie posypane posiekanym świeżym koperkiem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz