Szukaj na blogu

Chutney z czerwonej cebuli

  Z cebuli można wyczarować wspaniały dodatek do smażonych mięs, do wędlin i do serów, i przyznam, że bardzo lubię eksperymentować z przyprawami, dodatkami i smakami takich sosów; tyle jest możliwości doprawienia :) 









Składniki :

1 kg czerwonej cebuli
3 łyżki oliwy
1 płaska łyżka miodu
1/2 łyżki soli
1,5 łyżki octu balsamico
duża szczypta cynamonu
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie:
 Obraną cebulę siekam w cienkie piórka, przekładam do garnka z oliwą i na małym ogniu, dodaję sól i pod przykryciem duszę ok. 10 minut by się zeszkliła. Dodaję balsamico , pieprz, tymianek i cynamon i duszę kolejnych kilka minut. Doprawiam ewentualnie solą, dodaję miód, pozostawiam jeszcze na kilka minut.
Podaję do mięs.
Przepis autorski.





Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger