Szukaj na blogu

Duszone pory

Por po uduszeniu nabiera przyjemnego, słodkawego smaku i gubi zupełnie ostrość, jaka charakteryzuje go na surowo. W towarzystwie masła i z lekką nutką gałki muszkatołowej smakuje wspaniale i świetnie pasuje jako dodatek do duszonych lub smażonych mięs.





Składniki :
1/2 kg pora (białe części)
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Pory dokładnie myję i suszę, po czym kroję w cienkie plasterki. Na głęboką patelnię wlewam oliwę, przekładam pokrojone pory, lekko solę i pod przykryciem na średnim ogniu duszę ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliły. Dodaję masło, pieprz i gałkę muszkatołową, zmniejszam ogień i duszę jeszcze 10 minut. 





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger