Pizza wiejska z musztardą, cebulą, ogórkiem kiszonym i bekonem
Jeśli lubicie swojski smak cebuli, czosnku, bekonu i ogórka kiszonego, to będziecie zachwyceni smakiem tej pizzy. Stworzyłam ją dawno temu trochę na podobieństwo pizzy z pewnej restauracji sieciowej i od tej pory jest jedną z naszych ulubionych. Serdecznie zachęcam do wypróbowania!
Składniki :
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej + ok. 2 łyżki do zagniatania
10 g. świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki oliwy
do 1/3 szklanki ciepłej wody
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki ciemnego cukru
łącznie 1 łyżka suszonych ziół: oregano, tymianku, majeranku
Górna warstwa:
2-3 łyżki oliwy
4-5 pieczarek
2 spore cebule
1 niewielki ogórek kiszony
3-4 plastry bekonu
4-5 łyżek tartego żółtego sera
kilka kaparów w zalewie
Sos :
1/2 szklanki pikantnego ketchupu
2 łyżki pikantnej musztardy
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże ucieram z cukrem i mlekiem na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut ( do wyrośnięcia). Mąkę przesiewam do miski, dodaję zioła, sól i oliwę, dodaję wyrośnięte drożdże i w miarę potrzeby wodę - zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam przykryte ściereczką na pół godziny.
W tym czasie obraną i pokrojoną w cienkie plastry cebulę smażę do zeszklenia na oliwie. Przesmażam też pokrojone w plastry pieczarki. Ogórka kroję w cienkie plasterki.
Składniki sosu mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz i rozciągam palcami w owalny kształt na grubość ok. 0,5 cm. Smaruję je lekko oliwą, wykładam i rozsmarowuję sos, posypuję połową sera, układam cebulę, pieczarki, bekon i ogórka. Posypuję pozostałym serem i kaparami. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C i piekę przez ok. 20 minut.
Podaję z sosem czosnkowym.
Składniki :
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej + ok. 2 łyżki do zagniatania
10 g. świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki oliwy
do 1/3 szklanki ciepłej wody
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki ciemnego cukru
łącznie 1 łyżka suszonych ziół: oregano, tymianku, majeranku
Górna warstwa:
2-3 łyżki oliwy
4-5 pieczarek
2 spore cebule
1 niewielki ogórek kiszony
3-4 plastry bekonu
4-5 łyżek tartego żółtego sera
kilka kaparów w zalewie
Sos :
1/2 szklanki pikantnego ketchupu
2 łyżki pikantnej musztardy
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże ucieram z cukrem i mlekiem na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut ( do wyrośnięcia). Mąkę przesiewam do miski, dodaję zioła, sól i oliwę, dodaję wyrośnięte drożdże i w miarę potrzeby wodę - zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam przykryte ściereczką na pół godziny.
W tym czasie obraną i pokrojoną w cienkie plastry cebulę smażę do zeszklenia na oliwie. Przesmażam też pokrojone w plastry pieczarki. Ogórka kroję w cienkie plasterki.
Składniki sosu mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz i rozciągam palcami w owalny kształt na grubość ok. 0,5 cm. Smaruję je lekko oliwą, wykładam i rozsmarowuję sos, posypuję połową sera, układam cebulę, pieczarki, bekon i ogórka. Posypuję pozostałym serem i kaparami. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C i piekę przez ok. 20 minut.
Podaję z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz