Szukaj na blogu

Jajka na botwince

     Jak nie kochać wiosny za smaki, jakie nam ofiaruje ? Wszystko świeże, delikatne, kolorowe i takie pyszne... Botwinkę, z której najczęściej robimy zupę - chciałam dziś wyróżnić główną rolą i powstała taka oto przekąska : duszona, ale ciągle lekko chrupiąca, doprawiona czosnkiem botwinka podana po prostu z gotowanym jajkiem. Jak sałatka. Takie proste, łatwe, bardzo smaczne i lekkie danie :)



Składniki na 2 osoby:
1 pęczek botwinki 
2 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2-3 łyżki mleka
szczypiorek do posypania
sól, czarny pieprz, płatki chili
Przygotowanie:
 Dokładnie myję botwinkę i kroję w całości na kawałki wielkości ok. 1 cm. Przekładam je do garnka z masłem, oprószam solą i przez kilka minut podsmażam, po czym dolewam mleko, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i przykrywam garnek. Duszę kilka minut, po czym podnoszę pokrywkę i odparowuję płyn. Botwinka powinna pozostać lekko chrupiąca. Doprawiam czarnym , najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.
Podaję z ugotowanym na twardo, gorącym jajkiem posypanym szczypiorkiem.
Przepis autorski.



Nowalijkowe Kucharzenie

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger