Marchewka duszona z ogórkiem
0,5 kg młodej marchewki
2 zielone, średnie ogórki
1 łyżka masła
1 łyżka mleka kokosowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczoną marchewkę gotuję przez 7-8 minut, by była półmiękka, po czym kroję ją w średniej wielkości kawałki. Z obranych ogórków usuwam gniazda nasienne i kroję je w kawałki takiej samej wielkości, co marchew. Przekładam warzywa na patelnię, dodaję masło, lekko solę i duszę ok. 5 minut, by ogórek się zeszklił. Dodaję mleko kokosowe, doprawiam pieprzem i ewentualnie solą, duszę jeszcze razem kilka minut, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Podaję do grillowanych lub smażonych mięs.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz