Carpaccio z polędwicy wołowej z kaparami
Carpaccio z surowej, młodej wołowiny można doprawić na wiele sposobów; mój dzisiejszy sposób wydaje mi się dość klasyczny, poszaleję ze smakami następnym razem :) Tak czy siak - przekąska delikatesowa ;)
Składniki ( podaję na osobę):
10 g. cieniutko pokrojonej, młodej, oczyszczonej z błonek wołowiny
2 młode szalotki
5-6 kaparów
2-3 listki szczypiorku
Sos :
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka kremowego octu balsamico
1 łyżka oliwy
szczypta soli
duża szczypta chili w płatkach
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
+ oliwa do bezpośredniego polania carpaccio
Przygotowanie:
Mięso delikatnie rozwałkowuję jak najcieniej na posmarowanym oliwą blacie, za pomocą noża ostrożnie przenoszę i rozkładam na płaskim, dużym talerzu. Szalotki kroję w cieniutkie plasterki i rozkładam na mięsie, podobnie kapary i posiekany drobniutko szczypiorek. Składniki sosu mieszam energicznie w zakręconym słoiczku, po czym ozdobnie wylewam go na ułożone plastry wołowiny. Całość dodatkowo polewam oliwą.
Podaję z ciemnym pieczywem.
Przepis autorski.
Składniki ( podaję na osobę):
10 g. cieniutko pokrojonej, młodej, oczyszczonej z błonek wołowiny
2 młode szalotki
5-6 kaparów
2-3 listki szczypiorku
Sos :
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka kremowego octu balsamico
1 łyżka oliwy
szczypta soli
duża szczypta chili w płatkach
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
+ oliwa do bezpośredniego polania carpaccio
Przygotowanie:
Mięso delikatnie rozwałkowuję jak najcieniej na posmarowanym oliwą blacie, za pomocą noża ostrożnie przenoszę i rozkładam na płaskim, dużym talerzu. Szalotki kroję w cieniutkie plasterki i rozkładam na mięsie, podobnie kapary i posiekany drobniutko szczypiorek. Składniki sosu mieszam energicznie w zakręconym słoiczku, po czym ozdobnie wylewam go na ułożone plastry wołowiny. Całość dodatkowo polewam oliwą.
Podaję z ciemnym pieczywem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz