Szukaj na blogu

Pulpeciki w sosie serowym

Pulpeciki z korzenną nutą w aksamitnym, serowym sosie pasują wspaniale do makaronu.





Składniki :
Pulpety:
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
1 jajko
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki soli
1/5 łyżeczki curry
1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
Sos serowy:
2 szklanki mleka
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżka masła
4 łyżki tartego żółtego sera typu cheddar
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie :
Do mielonego mięsa dodaję pół łyżeczki sól, jajko, curry, paprykę i przyprawę korzenną. Cebulę siekam jak najdrobniej, połowę dodaję do mięsa. Dokładnie mieszam, aż powstanie gładka masa. Z mięsa formuję kulki wielkości orzecha włoskiego.
 Z mleka odlewam 1/3 szklanki, wsypuję mąkę kukurydzianą i  mieszam dokładnie. Pozostałe mleko wlewam do garnka z grubym dnem, dodaję posiekaną połowę cebuli i czosnek, sól, masło i masę mączną, podgrzewam na wolnym ogniu do zagotowania, mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Dodaję płatki chili  i wkładam ostrożnie kulki z mięsa.Powinny być przykryte sosem. Duszę pulpety pod przykryciem przez ok. 40 minut na niewielkim ogniu, po czym wyjmuję je z garnka, dodaję do sosu tarty ser i miksuję całość. Wkładam pulpety z powrotem do garnka i podgrzewam jeszcze kilka minut. Podaję gorące np. z makaronem,
Przepis autorski.










Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger